Interview met creatief talent: Danique Dobbe

Afgelopen oktober heb ik als externe professional een van de eindejaars projecten beoordeeld van 4e jaars leerlingen van het Mediacollege Amsterdam. Ontzettend leuk en inspirerend om al dat aanstormende creatief/designtalent te mogen zien! Ik ben positief verrast door de energie en het niveau van de oplossingen die de leerlingen hebben bedacht. De opdracht was bijzonder en complex: het thema was uncomfortable art en uncomfortable was het bij tijd en wijlen. Alles is voorbijgekomen van porno tot bloed, dood, mishandeling, dierenleed en dan allemaal netjes gevat in een concept en dito vormgeving/presentatie. Bij de beoordeling sprongen er 3 talenten uit. De eerste die ik uit wil lichten en voor wil stellen is aanstormend creatief talent: Danique Dobbe.

• Waarom denk je dat ik jou als talent heb uitgekozen?

Omdat mijn project behoorlijk schokkerend en ongemakkelijk was. Maar schokkerend op een lieve en mooie manier. Met natuurlijk een goed onderbouwd concept die wat verder ging dan derest van mijn klasgenoten.

• Danique, als ik jouw stijl moet omschrijven, wat hoop je dan dat ik zeg?

Clean met een gekke twist. Ik hou zelf van mooi opgeruimd werk maar doormiddel van verschillende materialen of gekke items  hoop ik het serieuze te doorbreken.

• Het project had als thema ‘uncomfortable art’. Wat was je eerste reactie toen je de opdracht las?

De briefing van dit project vond plaats om half 10 ‘s ochtends op een maandagmorgen dan verwacht je niet zo’n schokkerend project, dus ik was wel eventjes van de kaart of ik dit wel kunst vond. Maar ik vond het daardoor direct heel erg uitdagend omdat het totaal niet in mijn eigen straatje lag.

• Hoe pak jij normaliter een project op? Wat zijn de stappen die je zet?

Mijn tweede naam op school is ondertussen miss onderzoek. Als ik aan een nieuw project begin wil ik alle ins en outs weten over het onderwerp, ik zoek alles tot de bodem uit. Doordat je zoveel onderzoek doet komt er vaak al vrij snel een concept uitrollen. Daarna maak ik altijd een dik onderzoeksboek, wat al projecten op zich zijn, om zo de look and feel te creëren. Deze 2 fases zijn voor mij altijd cruciaal omdat je jezelf helemaal inleest in je onderwerp en het veel tijd scheelt met het uitwerken van je project.


• Wanneer vind jij een project geslaagd?

Bij mij klopt een project pas als ik alles met elkaar kan weerleggen en kan verklaren met het onderwerp. Dit gaat zowel om de vormgeving als om de achterliggende filosofie. Het cirkeltje moet rond zijn op alle fronten.

• Hoe zet je je handtekening als designer? Hoe maak je jouw design eigen?

Ik vind vormgeven op de computer alleen heel saai en niet uitdagend genoeg, daarom zie je in mijn werk steeds meer handwerk terug om zo ook mijn eigen stempel erop te drukken. En ja de gekke dingetjes zijn ook wel kenmerkend voor mij zoals visitekaartjes verpakken als condoomverpakkingen en geborduurde onderbroeken.

• Over 10 jaar komen we elkaar weer tegen. Waar ben je dan en wat doe je dan?

Over 10 jaar, jeetje, dat vind ik wel een lastige vraag. Ik ben totaal geen toekomstplanner, dat vind ik maar eng. Maar ik hoop dan wel een leuke eigen baas te zijn en nog steeds actief te zijn in de creatieve wereld, voornamelijk op lifestyle gebied. En dat ik andere creatievelingen een podium kan geven op wat voor manier dan ook.

• Waar kunnen mensen jouw huidige werk vinden?

Op het moment staan er een aantal werken op mijn facebook pagina. Ik heb niet de ambitie om grafisch vormgever te worden/zijn, maar nu mijn werk bij jullie word gepubliceerd moet ik toch maar eens gaan nadenken over een eigen website haha.

• Gebruik je als professional ook zakelijk socialmedia? Waarom wel of niet?

Tot op heden gebruik ik nog geen zakelijk socialmedia omdat het nooit mijn bedoeling is geweest om door te gaan met grafisch vormgeven, ik wilden dit vak gewoon graag kunnen. Deze opleiding is voor mij heel positief uitgevallen en ik ben nu heel erg zoekende wat ik als vervolg wil gaan doen. Daarom wil ik mezelf nog niet in de markt zetten als grafisch vormgever, omdat daar er al zoveel van zijn en ik mij nog aan het ontwikkelen ben.

• Wat is je droom?

Al mijn dromen verwezenlijken. De enige die je dromen kan verwezenlijken ben jij zelf. Dus daar ben ik ook maar mee begonnen met het opstarten van mijn eigen webshopje bijvoorbeeld. Oja en ik droom wel van een leuk en creatief leven. Voorderest ben ik wel een heel gelukkig mens.

• Is er nog iets speciaals wat we van jou moeten weten? Heb je een bijzondere eigenschap of onverwacht talent?

Naast dit laatste jaartje school ben ik tegelijkertijd ook mijn eigen webshop aan het opzetten, omdat ik nog een beetje teveel energie over heb naast school. Maar naast school en nog meer werken heb ik ook nog een leuk sociaal leven hoor!

Direct aan de slag?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met je op om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Ben je klaar om te groeien?

Laten wij samenwerken!

Contact opnemen