De Weg naar Bedrijfsgroei: Van Basis naar Magie

Je bedrijf staat op zijn fundament, maar je voelt dat het tijd is voor de volgende grote stap. Je hebt een zekere mate van stabiliteit bereikt, maar een (grotere) groeicurve zou nog beter zijn. Wellicht blijf je steken op een bepaald omzetniveau of blijven goede ideeën op de plank liggen. Misschien heb je het gevoel dat er meer potentieel is dan wat er momenteel wordt gerealiseerd. Samengevat: het is tijd voor een nieuwe stap.

De mogelijke struikelblokken van groei

Je hebt waarschijnlijk al verschillende pogingen ondernomen. Salesmedewerkers aan het werk gezet, maar het rendement valt tegen. Online marketing vereist een maandelijks budget, maar de ROI blijft laag en het is niet duidelijk waarom. Nieuwsbrieven die ooit tweewekelijks verstuurd zouden worden, zijn nu zeldzaam. Social media kanalen zijn aanwezig, maar niet optimaal benut. Sommige klanten hebben zelfs complete en prachtige, maar onuitvoerbare marketingplannen in de kast staan waar niets mee gebeurt.

Met deze uitdagingen is het lastig om een werkende oplossing te vinden.

De basisstappen naar Succes

Met een aantal effectieve stappen kunnen we snel naar het ultieme masterplan toewerken:

  1. Identiteit bepalen: Definieer wie je bent, wat je doet en hoe je dit aan je ideale doelgroep uitlegt.
  2. Ideale doelgroep vaststellen: Begrijp wie je ideale doelgroep is.
  3. Imago bepalen: Zorg ervoor dat je ideale doelgroep begrijpt wat je wilt overbrengen.
  4. Marktanalyse: Analyseer het speelveld en de marktomstandigheden.
  5. Bedrijfsdoelstellingen: Definieer je bedrijfsdoelstellingen.
  6. Marketingdoelstellingen: Vertaal je bedrijfsdoelen naar scherpe marketingdoelstellingen.
  7. Marketing en branding: Ontwikkel de benodigde marketing- en brandingmiddelen.
  8. Uitvoeren en volhouden: Voer alle acties uit, van branding tot marketing, en blijf consistent.
  9. Meten, aanpassen en herhalen: Meet je resultaten, pas je strategie aan en herhaal succesvolle tactieken.

Dit zijn de hoofdstappen om een sterk en duurzaam merk te creëren, maar de ware magie ligt elders.

De Magie van een scherpe diagnose

Wij richten ons altijd op de basis en proberen jouw bedrijf en de mensen in de organisatie grondig te begrijpen. Als een bijna medisch team stellen wij eerst een heldere diagnose. Klopt je ambitie met de realiteit? We kijken naar de interne organisatie, wat je zelf kunt doen en wat niet. We willen weten waarom eerdere stappen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Daarbij is het ook belangrijk om te bepalen wat er nu aan communicatiemiddelen aanwezig is en welke we kunnen behouden. Wat goed is gebruiken we uiteraard. En misschien kunnen we met wat kleine wijzigingen niet werkende middelen veel beter laten renderen. Respect hebben voor alles wat er al is gedaan. Er is hard gewerkt met de beste intenties, alleen de uitkomst was niet zoals gewenst.

Een fascinerende stap is het in kaart brengen van de “identity gap” – het verschil tussen wie je denkt te zijn en hoe je doelgroep dit ervaart. Het is van onschatbare waarde om je relaties op dit niveau te betrekken bij je groei. Dit is echt waar de magie zit. In deze fase scherpen we het fundament verder aan om jouw bedrijf klaar te maken voor groei. Marketing en branding moeten geen to-dolijst worden, maar wel een duurzame geïntegreerde oplossing.

Ik herinner me een gesprek met een potentiële klant (een adviesbureau met meer dan 100 werknemers). Wij waren het zoveelste reclamebureau dat aan die tafel zat. Wij waren echter het eerste bureau dat eerlijk aangaf dat we nog geen offerte konden uitbrengen voor hun brandingvraagstuk. Ons advies was om eerst te bepalen of een re-branding überhaupt nodig was, wat een strategische stap was. Dat maakte het vervolg voor ons natuurlijk onzeker, omdat de uitkomst niet te voorspellen was. Dit gaf het bedrijf zoveel vertrouwen dat we de grote opdracht daarna hebben gekregen. Toen we weer aan tafel zaten om de eerste stappen te bespreken, bracht de directeur het werk van al onze voorgangers ter sprake. Lachend kwam hij binnen met een stapel foamboards van een halve meter hoog, allemaal concepten. De ene nog mooier dan de andere. De overeenkomst was dat niemand écht moeite had gestoken in het werkelijk begrijpen van het bedrijf.

Hoe zet je de volgende groeistap?

Ben je klaar om de volgende groeistap te zetten? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek en ontdek hoe we samen jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kunnen tillen. Laten we de magie van begrip en strategie inzetten voor jouw succes!

Direct aan de slag?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met je op om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Ben je klaar om te groeien?

Laten wij samenwerken!

Contact opnemen