Blog

Luisteren in hokjes

Marketing: waarom goed luisteren zo belangrijk is

Ik denk dat iedereen de volgende situatie wel herkend. Je zit in een gesprek en je gesprekspartner probeert al tijdens jouw eerste zinnen in te haken op wat je vertelt. Soms uit enthousiasme. Soms om te laten zien dat ze je begrijpen. Vaak omdat ze je iets van je willen. Ik ga uit van het positieve dat mensen het goed bedoelen, maar het is wel een gemiste kans. Vaak luisteren ze wel naar wat je letterlijk zegt, maar plaatsen dat direct in hun hokje. De kans is groot dat je gesprekspartner vooraf een doel had met het gesprek en daar wordt dan sterk op gestuurd. Je wordt inhoudelijk niet meer gehoord. Ik noem dat luisteren in hokjes. Ik herinner me een gesprek van een jaar geleden. Een creatief bureau heeft me 1,5 uur lang bestookt met portfolio voorbeelden. Bij elke zin die ik uitsprak, volgde een ‘dat heb ik ook / dat herken ik, weer een voorbeeld en ze namen het gesprek over. Dit bureau wilde heel graag opdrachten van mij krijgen. Ik wilde ze gewoon persoonlijk leren kennen om te kijken of ik ze leuk genoeg vind om mee samen te werken (het gun gedeelte). Hun portfolio had ik uiteraard al lang en breed bekeken. Als ik die niet goed genoeg had gevonden dan hadden we uiteraard geen afspraak gepland.

Het gevolg van dit gesprek laat zich raden: geen klik, geen vertrouwen, geen verkoop, geen samenwerking. Sterker nog, ik was helemaal leeg na dit gesprek.

Luisteren in hokjes is wat ik veel bedrijven zie doen. Teveel denken vanuit hun product, dienst of eigen visie. Als je de kans pakt om écht goed te luisteren naar je doelgroep kun je betere oplossingen bedenken en een diepere connectie aangaan. Je moet het wel durven, want als je écht luistert dan kun je ook tot de conclusie komen dat de markt anders in elkaar zit dan je dacht of dat jouw product niet de eerste stap is naar de oplossing.

Durf eerlijk te zijn en ga voor maximale impact voor jouw klant. Hieruit komen de grootste kansen om te groeien. Je wordt er zelf ook blijer en beter van als je werkelijke oplossingen kan bieden en klanten oprecht kan helpen.

 


Is drukwerk dood? 16 juli 2020 Case: Rebranding IDDS… 24 juli 2020