Blog

Seks zonder klaarkomen?!

6 april 2019

Deze legendarische uitspraak is ooit door een collega van mij gedaan in een volle collegezaal tegen een docent die alleen maar halve tips, geen antwoorden en niet werkende oplossingen gaf.

Ik zie met grote regelmaat dat bedrijven enorme kansen laten liggen. Ontzettend leuke bedrijven en mensen met bijvoorbeeld met een haperende strategie, prachtige producten met een nietszeggende verpakking, onzichtbare bedrijven, campagnes zonder resultaat en zo kan ik nog even doorgaan. Ernstige missers!

Per jaar ontmoet ik veel leuke ondernemers. Vaak zijn ze vol passie en energie. Maar ondanks de passie en het hele leuke gesprek mis ik vaak hun boodschap.

Hier gaat het vaak mis…

Ik heb van veel ondernemers simpelweg geen flauw idee wat ze nu precies doen, waarom ze het doen of wie ze zijn. Dan heb je een fantastisch leuk gesprek vol passie en energie… en jij denkt ‘ja ja ja dit is leuk’… gevolgd door een soort anti-climax wanneer je tot de conclusie komt dat je na een fantastisch leuk gesprek nog steeds geen helder beeld hebt wat de ander nu precies voor je kan betekenen. Soort seks zonder klaarkomen dus. En ja, ik stel goede vragen en ik kan goed luisteren.

De realiteit is:
Zeker 50% van de ‘visitekaartjes’ zijn volstrekt onduidelijk. Een bedrijfsnaam die niet zoveel zegt, vormgeving dat daar ’perfect’ bij aansluit en daarnaast ’vergeten’ ze te vertellen wat voor problemen ze oplossen en waarom ze daar verschrikkelijk goed in zijn. De vormgeving is soms best ‘okay’, maar zegt feitelijk niets. Ik zie vaak kaartjes voorbij komen met alleen een voorletter, achternaam en een algemene functie of titel. Als ik dan later de kaartjes aan het verwerken ben weet ik niet meer wie ik heb gesproken laat staan waar ik je voor kan benaderen of bij wie ik je kan aanbevelen. Ik maak in ieder geval niet meer de koppeling tussen het fantastisch leuke gesprek en een nietszeggende kaartje.

Wie ben je? Wat doe je? Waarom moet ik jou hebben? Wat los je voor mij op?

4 eenvoudige vragen, maar wees eens eerlijk: kan jij ze allemaal binnen 60 seconden beantwoorden?

Zodra ik antwoord heb op deze vragen kan ik jou écht helpen. 

Typografie: keming, w… 4 februari 2019 I am NOT fat! 22 mei 2019